Smeerwortel

Smeerwortel, ook wel bekend als Symphytum officinale, is een kruidenplant en een oever/moerasplant met blauwe of paarse bloemen die groeit in vochtige gebieden. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor medicinale doeleinden vanwege de aanwezigheid van allantoïne, een stof die de genezing van wonden kan bevorderen.

Lees meer »

Look zonder Look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata) kan 20 tot 100 cm hoog worden. De plant is gemakkelijk te herkennen aan zijn geur. Het fijnwrijven van het blad geeft namelijk een knoflookachtige geur. Naast de bladeren geven ook de bloemen, zaden en wortels deze geur af. De bladeren aan de voet van de plant zijn lang gesteeld. De bovenste bladeren zijn hartvormig en onregelmatig getand. De bladeren groeien al vrij vroeg in het jaar. De stelen zijn niet vertakt, en gaan meestal recht omhoog. De bloemen hebben vier kroonbladeren. Bij look-zonder-look zijn de kroonbladeren tweemaal zo lang als de kelkbladeren. De bloeitijd is van april tot juni.

Lees meer »

Smalle Weegbree

De smalle weegbree heeft smalle rozetbladeren met parallel lopende nerven. Ook dit is een overblijvende plant die in de herfst afsterft en in het voorjaar weer opkomt. Deze soort groeit vooral in losse voedselrijke grond, in grasland en bermen, en kan zowel tegen droogte als vocht. De smalle weegbree is inheems in Europa. De soortnaam lanceolatus komt van de lancetvorm van het blad. Jonge blaadjes van de smalle weegbree kunnen heel goed gebruikt worden in salades. Smalle weegbree kent van alle soorten de meeste kruidengeneeskundige toepassingen.

Lees meer »

Vogelmuur

Vogelmuur is een lage eenjarige plant en wordt 5 tot 40 cm hoog. De stengels zijn groen of rood. Een enkele rij haren loopt langs de stengel van knop tot knop. De bladeren zijn groen, eirond met een spitse top, en vaak gesteeld. De bladeren staan in overstaande paren. De plant is vaak wijdvertakt, maar heeft slecht één wortelstelsel.

Lees meer »

Paardenbloem

Er zijn 200 soorten paardenbloemen en deze hebben allemaal een gelijksoortige medicinale werking. Wie de paardenbloem als lastig onkruid in de tuin ziet doet zowel de paardenbloem als zichzelf ernstig tekort. De paardenbloem is voedzaam, gratis en geneeskrachtig. Je kunt elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is goed voor de lever. Paardenbloem is geen onkruid; het is een gratis medicinale groente.

Lees meer »

EHBO uit de Natuur!

Oer-EHBO in de prehistorie – Een verbandje met honing en kruiden. In de oertijd was er vast sprake van eerste hulp bij ongevallen, maar bewijzen hiervoor zijn lastig te vinden. Menselijke botten hebben aangetoond dat men het genezingsproces hielp bij botbreuken en ook kennen we al trepanaties in de prehistorie. Vandaag de dag bestaat onze EHBO-koffer uit pleisters, verbanden, watten en ga zo maar door. In plaats van deze spullen is het ook mogelijk spullen uit de natuur te halen. Door naar andere culturen te kijken wordt duidelijk welke planten kunnen helpen als natuurlijke EHBO-materialen. Planten en honing kunnen helpen bij genezing van wonden doordat deze ontstekingen en bacteriën tegengaan.

Lees meer »

Zevenblad

TUINMANSVERDRIET wordt zevenblad ook wel genoemd. Maar ook die naam is voor mij onjuist, want zevenblad biedt bijna het hele jaar lekkere groente voor smaakvolle stoofpotten en mooie soepen.

Lees meer »