De smalle weegbree heeft smalle rozetbladeren met parallel lopende nerven. Ook dit is een overblijvende plant die in de herfst afsterft en in het voorjaar weer opkomt. Deze soort groeit vooral in losse voedselrijke grond, in grasland en bermen, en kan zowel tegen droogte als vocht. De smalle weegbree is inheems in Europa. De soortnaam lanceolatus komt van de lancetvorm van het blad. Jonge blaadjes van de smalle weegbree kunnen heel goed gebruikt worden in salades. Smalle weegbree kent van alle soorten de meeste kruidengeneeskundige toepassingen.
Eetbaar?
De bladeren van de smalle weegbree zijn te plukken van april tot juni . De middelste bladeren van de rozetten zijn het lekkerste. Met de lengte van het blad mee zitten vezels en het is dan ook aan te raden de bladeren dwars op de vezels te snijden in fijne repen. De bladeren zijn lekker als basis in de salade en groente. Bereid de weegbree net als spinazie. Weegbree is lekker in eiergerechten, als broodbeleg en lekkere decoratie, kan worden ontsapt en verwerkt worden in sterke drank. Bloemen zijn te plukken in mei tot juli en te eten als snack, lekker door de salade, te stoven en in te maken in azijn of olie. Zaden zijn lekker als smaakmaker in groentegerechten en te verzamelen van augustus tot oktober. Uit de zaden is olie te persen en deze olie is lekker op toast of in de salade. Van oktober tot april kan de wortel worden geoogst. Wortel kan fijngesneden en samen met andere groenten in vullingen worden verwerkt in bladerdeeg en taarten. De smaak lijkt op champignon, met name de bloemen.
Medicinaal?
De smalle weegbree heeft de volgende inhoudsstoffen: 2-3% glycosiden, slijmstoffen, saponinen, flavonoïden, kiezelzuur, zink, kalium, veel vitamines (B en C)
Sinds de oudheid veel gebruikt als geneeskrachtig kruid, maar vandaag de dag gedroogde kruid nog steeds medicinaal gebruikt. Weegbree werkt verfrissend, reinigend en antibacterieel. Uitwendig wordt de weegbree gebruikt bij insectensteken, verbranding, zwelling, ontstekingen en verwondingen. Bij de eerste hulp kan een hand gekneusde bladeren worden gebruikt bij insectensteken en om bloed te stelpen bij wonden. Bij oogontsteking werkt een aftreksel van weegbree en inwendig helpt de weegbree bij ontstekingen mond en keel en verlicht het klachten luchtwegen. De plant wordt gebruikt bij ontstekingen urinewegen of maagslijm en spastische darm.
Blaadjes van weegbree zouden een kalmerende werking hebben in het hele lichaam. De sterke bladnerven zouden wijzen op een versterkende werking op de menselijke zenuwen. Ze hebben door de aanwezige looistoffen een samentrekkend effect en kunnen daarom helpen bij het stoppen van bloedingen. Deze stoffen hebben echter ook een prikkelende werking op de baarmoeder; zwangere vrouwen kunnen kruid van weegbree daarom beter niet gebruiken. In zijn algemeenheid stimuleert weegbree volgens kruidengeneeskundigen allerlei genezingsprocessen. Weegbree zou een antiseptische en reinigende werking hebben en het ophoesten van slijm kunnen stimuleren. Hete thee kan worden gebruikt bij verkoudheid en verstopte neus, maar zou ook werkzaam zijn bij hooikoorts en astma. Dat het misschien zou kunnen helpen bij verkoudheid, daarin willen wij wel meegaan, maar dat het ook effectief zou zijn bij hooikoorts en astma geloven wij minder. Bewijzen over de werkzaamheid ontbreken. Hooikoortspatiënten hebben veel last van het stuifmeel van weegbree (en andere onkruiden!), maar zouden volgens de kruidengeneeskunde het blad wel mogen gebruiken. Omdat sporen van een allergeen bij iemand met de betreffende allergie al tot klachten aanleiding kan geven lijkt het bijna onmogelijk om wel last te hebben van het stuifmeel maar niet van het blad. Ons advies zou daarom zijn weegbree niet te gebruiken als je allergisch bent voor het stuifmeel.
Reactie plaatsen
Reacties