Paardenbloem

Gepubliceerd op 3 mei 2020 om 19:50

Er zijn 200 soorten paardenbloemen en deze hebben allemaal een gelijksoortige medicinale werking. Wie de paardenbloem als lastig onkruid in de tuin ziet doet zowel de paardenbloem als zichzelf ernstig tekort. De paardenbloem is voedzaam, gratis en geneeskrachtig. Je kunt elke dag een paar blaadjes van paardenbloem door een maaltijd heen mengen. Dat is goed voor de lever. Paardenbloem is geen onkruid; het is een gratis medicinale groente.

In de paardenbloemen zitten veel goed voedingsstoffen. Er zitten zeer veel bitterstoffen in. Het bevat fytosterolen, vetzuren waaronder linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Verder zitten er flavonoiden, fenolzuren, slijmstoffen, tannines, de vitaminen, B1, B2, B3, C, choline, carotenoiden in.Ook is de bloem rijk aan de mineralen: calcium, seleen, chroom, magnesium, zink, mangaan en zwavel.

Het blad van paardenbloem heeft een iets andere samenstelling. In het blad zitten vele fytonutrienten, vitamine A, B1, B2, C en E, choline en carotenoïden. Qua mineralen bevat het bladijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, koper, seleen en silicium.

De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.